2014. december 7., vasárnap

2014. december 7.

Rég volt az utolsó bejegyzés Zsombiról.

Szerencsére jól van. Amióta lejárt a transzpantációt követő hat hónap, gyümölcsöt is ehet, szépen nő a haja, bár az étvágya továbbra is hullámzó, de összességében egyre kerekebb, vidámabb, élénkebb és erősebb. Anyáék szavaival: csillog a szeme, és „úgy rohangál, mint a kerge kiscsikó”. Az élete tele van apró, és mégis óriási boldogságokkal. Egy hónappal ezelőtt Julival beszélgettünk skype-on, amikor Zsombi elkérte a gépet. „Szia Peti, képzeld, nagyon boldog vagyok!” „Szia Zsombi, ennek nagyon örülök, hát mi a helyzet?” „Az előbb felhívtam Vilcsit és mondta, hogy megtalálta az Így neveld a sárkányodat 2-t magyarul!!! Szóval most letölti és kiírja CD-re, és nemsokára megnézhetem!”
Apával kétszer is elmentek a debreceni karácsonyi vásárba. Amikor Apa kérdezte, hogy mit kér, ő (a saját kívánsága mellett) mindig kérte, hogy nekünk, a többieknek is vehessen ajándékokat, és mindenkinek vett valamit.

Bár mostmár elkísérheti a többieket egy-egy útra, a boltba, a vásárba, vagy akár Komlóskára, a hétköznapokban továbbra is otthon van - valószínűleg csak tavasszal kaphatja vissza a védőoltásait, és aztán majd szeptembertől mehet suliba. Óriási lelkesedéssel és elszántsággal készül minden egyes következő lépcsőfokra, amellyel közelebb kerül olyan dolgokhoz, amik számunkra magától értetődőek. Például miután megkapta az oltásokat, kaphat majd egy akváriumot. Így ma este akváriumokat nézegettünk. J

Szombaton Julinak volt koncertje a Szent Anna székesegyházban, ami a suli mellett van. Zsombi kérte, hogy hadd nézhesse meg az osztálytermét. Zsuzsanna nővér megengedte, hogy elkérjük a kulcsot, és megnézhette az osztályt. Elmondta, hogy már nagyon-nagyon várja, hogy újra iskolába járhasson a többiekkel, az osztályával.

Keményen tanul, hogy bepótolja mindazt, amiből kimaradt: az első évfolyam végét, amikor már nagyon rosszul volt és amikor a betegsége kiderült (2013 április vége-június), a teljes második évfolyamot, amíg végig kezelés alatt volt (2013 szeptember - 2014 június) és a mostani, harmadik évfolyamot, ami alatt már sokkal jobban van, de még nem mehet suliba (2014 szeptember - 2015 június), hogy nyáron letehesse az osztályozókat, és mire újra iskolába mehet, az osztályával folytathassa. Bár egyelőre még fáradékonyabb, mint a hasonló korú gyerekek – Anya mondta, hogy kb. 2x45 perc után maga kéri, hogy tartsanak egy hosszabb pihenőt – látványosan fejlődik. Nagyon szépen és egyre gyorsabban ír, és ügyesen beköti a cipőjét is.

Talán láttátok is már a fényképeket: gyönyörűen rajzol. A YouTube-on keres magának oktatóvideókat, és pontról pontra követi őket. Elmondása szerint ezekre teljesen véletlenül akadt rá: úgy kezdődött az egész, hogy mignonos poénokat, meséket nézett az interneteten, aztán egyszer csak meglátta, hogy vannak videók, amik pontról pontra segítenek a rajzolásban. Először lerajzolt egy mignont, aztán egy másikat, aztán pedig Fogatlant az Így neveld a sárkányodat-ból, ami a kedvence. Óriási szakértő – „a vonalakat a kemény hegyű Faber-Castell ceruzával kell rajzolni, a színezéseket pedig a puha hegyűekkel, amiket lehet maszatolni.” Amikor kérdeztem, hogy keressek-e neki több oktatóvideót, egészen tűzbe jött. „Igazából mindegy, mit küldesz… csak ne a spongyabob legyen, meg ne ilyen hülyeségek… de azért ha találsz, jó lenne az Így neveld a sárkányodat-ból, a Gru-ból, a Gru 2-ből, a Szörny Rt-ből, a Szörnyek az űrlények ellenből és a Jégvarázsból. Nem baj, ha nem magyarul van a videó, elég, ha csak a képet nézem, csak az a lényeg, hogy lépésről lépésre legyen. Viszont légyszi ne küldj olyat, amiben pasztellel vagy olajpasztellel kell színezni.”

Szóval vannak itt igények, kérem szépen – de ez így szuper, hogy ilyesmik teljesen lekötik, hogy nagyon jókedvű, és lassan magunk mögött hagyjuk az egészet. Persze ha valaki megkérdezi: szóval minden visszatért a régi kerékvágásba, minden újra a régi? Arra csak azt tudnánk válaszolni, hogy egyrészt még nem tért vissza minden a régi kerékvágásba (még most is többet kell takarítani, fertőtleníteni, kezet mosni, ruhát és ágyneműt cserélni, még mindig nem járhat suliba, és az akváriumot is csak tervezgeti), másrészt pedig, persze soha nem lesz minden olyan, amilyen volt. Mindamellett a múlt héten már felvetődött, hogy lassan visszaköltözik Juli mellé, a szobájába.

Peti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése