2014. május 24., szombat

2014. május 24.




Közel egy hónapja van itthon Zsombi, azóta erősödik testileg, lelkileg. Fizikailag egyre jobban van, az étvágya változó, de összességében eszik rendesen. (Még mindig az a rendszer, hogy azt esszük, amit Zsombi kér, így rendszeresen van az asztalon rántott hús, lángos, aranygaluska, gyümölcsleves. ) Gömbölyödik a kis arca, lassan-lassan nő a haja, a szemöldöke. 

Napközben sokat játszik, „kreatívkodik”, barkácsol. A kedve változó. Nehéz ilyen sokat egyedül lenni, csak a családtagokkal találkozni esténként. Még legalább két hónapig így kell lennie. Mindemellett csak kesztyűben nyúlhat a tárgyakhoz, sőt hozzánk is. Finoman szőtt pamut kesztyűt kell viselnie. Evéshez leveheti, illetve amikor lefertőtlenített tárgyat vesz a kezébe. A szobában sem függöny, sem virág nem lehet, mert ezeken megtelepedhetnek a kórokozók. Két-három naponta kell ágyneműt cserélni, és minden ruhadarabot alaposan ki kell vasalni. Amikor sokan vagyunk otthon, különösen ha valaki nagyon meg van fázva, mindenkinek, de legfőképp Zsombinak maszkot kell viselnie. Az udvarra is csak beöltözve mehet, kesztyűben, maszkban, a fején kendővel. Nem érheti erős napfény. Ma a család nagy része a kertben dolgozik, Zsombit lehetetlen bent tartani. („ Anya, én is megyek, segítek ásni!”) Maszkban, kesztyűben, a keresztapjától kapott kalózos kendőben kiszaladt a többiekhez.
Az étkezés sem könnyű olyan szempontból, hogy csak jól megfőzött, megsütött ételeket ehet, nyersen semmit sem fogyaszthat. Nyáron ez meglehetősen nehéz, amikor érik az eper, a barack, a dinnye. De a fagylalt és a jégkrém hiányzik a legeslegjobban! Az is fontos, hogy olyan ételek sem lehetnek az étrendjében, amelyekben nyers gyümölcs található, pl gyümölcsös jóreggelt keksz (az is nagyon hiányzik már!).
Naponta vírus-, gomba- és baktériumellenes, illetve szteroidtartalmú gyógyszereket kell bevennie, amiket (az antibakteriális szerek kivételével, mert azokat októberig nem lehet elhagyni) a vérkép függvényében fokozatosan hagyhat majd el.   

Jelenleg ezekkel a hétköznapi nehézségekkel kell Zsombinak megküzdenie. Ezek sem könnyűek, de talán nem összevethetőek azzal, ami az elmúlt egy évben történt. Május 19-én volt egy éve, hogy megműtötték. Akkor még nem tudtuk, mi vár rá(nk) pontosan.

De most az a lényeg, hogy Zsombi velünk van, és jól van!...


Panni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése